Resa i tjänsten

Många arbeten kräver tjänsteresor där du ska vara borta flera dagar eller veckor åt gången. Du kanske åker på många små resor för att träffa kunder eller behöver temporärt flytta till USA för att driva igenom ett projekt eller kontrakt. Just resor kan vara känsliga och svåra att avtala, det mesta sker direkt genom kollektivavtalet.

Om du själv står inför beslutet att ta ett jobb som innefattar många resor, ska du tänka på de här sakerna:

Slippa bokningar

Om du ska resa mycket i jobbet kan du börja med att avtala bort bokningarna. Det tar tid att hitta flyg, boenden och transfer till och från flygplatsen. Och hos en del företag är bokningar inte ens inräknad i dina arbetsuppgifter, vilket betyder att du behöver sköta det på fritiden eller genom övertid. Det finns sajter som bokar resor åt företag med allt inkluderat. Antingen kan du välja att boka med deras verktyg som förenklar processen, eller att du har en personlig rådgivare som sköter det åt dig. Du behöver bara ringa och förklara var och när så sköter de resten. Du slipper arbete och kan fokusera på dina riktiga arbetsuppgifter.

Hälsan

Det tär på hälsan att resa mycket. Du drabbas av jetlag när du reser över tidszonerna och lufttrycket i flygplan kan leda till blodproppar om du ligger inom riskzonen. Tänk på din hälsa när du är på resande fot, se inte resandet som en semester eller tid för att unna dig saker. Sådant kan leda till sämre hälsa och övervikt:

  • Äta rätt – undvik snabbmaten, mackorna i bistron och snacksen på flyget. Välj frukt och riktig husmanskost för att må bättre, få i dig väsentliga vitaminer och undvika övervikt.
  • Drick vatten – affärsluncher och middagar inkluderar ofta alkohol. På sidan av jobbet borde du hålla dig till endast vatten. Det är lätt att välja en läsk på Pressbyrån medan du väntar på planet, men i långa loppet kan dessa läskedrycker leda till flera kilo extra per år.
  • Sov – försök alltid att hålla en normal dygnsrytm. Ta med en egen kudde för att sova på plan och tåg, håll dig vaken om du måste vända på dygnet och försök att få åtta timmars sömn även det betyder att du skippar sightseeingturer och fester.
  • Gym – ställ krav att hotellen du bor på ska ha ett gym, det är viktigt att hålla igång kroppen när arbetsdagarna består av resor och möten.