Nära till äventyr – resa inrikes

Det krävs inte en tio timmar lång flygning till Malaysia för att du ska ha en givande semester eller miniresa. Om inget annat kan du spara pengar när du väljer att upptäcka ditt eget land istället för ett annat. Att resa inrikes i Sverige är enkelt och det finns mycket att se. 

Välja stad

När du funderar på din destination kan du i första hand fundera på vilka omkringliggande städer du inte har besökt än. Bor du i Stockholm har du över hundra små och stora städer att besöka. Du kan enkelt hoppa ombord på ett flyg och resa mellan Stockholm-Karlstad under en helg.

Flygtiden är kort, under en timme. Ska du bara vara borta över helgen, från fredag kväll till söndag, rekommenderar vi att du väljer flyg för att få så många timmar som möjligt i staden.   Har du några semesterdagar att ta ut kan du välja en stad där du vet att det finns mycket om du vill se eller göra. Du har också tid att landa i en stad, hyra en bil och köra ut på landet eller fjällen för en mer avkopplande semester med bara naturen som granne.

Kostnad

Det är helt klart billigare att bo i Karlstad i tre dagar än en vecka i Malaysia men det är svårt att göra det billigt att resa. Flygbiljetter mellan exempelvis Stockholm-Karlstad kostar 350-6 000 kronor beroende på när du vill resa. Att resa under lågsäsong ger alltid bättre pris men är kanske inte lika lockande. Därefter ska du också betala två nätter på hotell. Räkna med att ett dubbelrum kostar mellan 800-1500 kronor natten. I hotellkostnaden ingår frukost men du behöver betala för lunch och middag, cirka 100-400 kronor per måltid inklusive dryck. På en semester vill du kanske besöka ett museum, åka med lokaltrafiken, shoppa eller se en föreställning. Det innebär att i slutändan borde du ha sparat åtminstone 4000 kronor per person för resan.